Woher kommt mein Müsli? Wie steht es um die planetare
Gesundheit? Wir stehen vor großen Herausforderungen: Die
wachsende Weltbevölkerung muss ernährt werden. Dabei werden
schon längst die planetaren Grenzen überschritten und das
globale Ökosystem belastet. Schafft die moderne, intensive
Landwirtschaft wirklich Nahrung für alle? Unser
Nahrungsmittelsystem steckt in einer tiefen Krise. Woran liegt
das, was geht mich das an und welche Rolle spielt mein Konsum?
Gibt es Hoffnung und was kann ich tun? Ein Blick aus dem All
schafft Antworten.
In dieser Ausstellung stehst du im Mittelpunkt. Sicher
hast du eine Menge Fragen. Wir liefern dir nicht nur Zahlen
und Fakten. Tritt selbst in die Fußstapfen von Forscher*innen
und untersuche echte Satellitendaten und damit die planetare
Gesundheit unter dem Mikroskop. Verschaffe dir einen Überblick
und ziehe die entsprechenden Schlüsse. Intuitive Grafiken
helfen dir dabei, alles einzuordnen und ins Verhältnis zu
setzen. Oder stelle deine Frage doch direkt einem/einer
Expert/in vor Ort! Wie es um die Landwirtschaft in deiner
Nachbarschaft steht?
"Aktuelle Aufnahmen des Europäischen Erdbeobachtungssatelliten Sentinel" zeigen es dir!
Haben wir unseren Job gut gemacht? Wir würden uns sehr
freuen, wenn du uns am Ende der Ausstellung am "Fadenbrett"
ein Paar Fragen beantwortest. Das geht schnell und macht
Spaß!
Where do my cereals come from? What about Planetary
Health? We are facing major challenges: a growing world
population needs to be fed. In the process, planetary
boundaries have long been exceeded and the global ecosystem is
under strain. Does modern, intensive agriculture really
provide food for all? Our food system is in a deep crisis. Why
is that, what does it matter to me, and what role does my own
consumption play? Is there hope and what can I do? A view from
space gives answers.
In this exhibition, you are the center of
attention.. Surely you have a lot of questions. We
provide you not only with facts and figures. Follow in the
footsteps of researchers yourself and examine real
satellite data and Planetary Health under the
microscope. Get an overview and draw
conclusions. Intuitive graphics help you to put everything
into perspective. You are also invited to ask questions
directly to a local expert! What about agriculture in your
neighborhood? See the
latest images
from the European Earth observation satellite
"Sentinel"!
Did we do our job well? We would be
very happy if you answered a few questions at the end of
the exhibition. It's quick and fun!

Mit dieser Applikation können Sie bereits von zu Hause aus einen ersten Datensatz unter die Lupe nehmen.
With this application, you can take a closer look at a first dataset already from home.

Hast du uns eine Frage in der Ausstellung hinterlassen? Unsere Expert*innen sind dabei Deine Frage hier zu beantworten. / Did you leave us a question in the exhibition? Our experts are about to answer your question here.
Die Stärke unseres Teams liegt in der wissenschaftlichen Breite der Blickwinkel. Diese Ausstellung wurde realisiert durch die enge Zusammenarbeit und Unterstützung von Datenwissenschaftler*innen, Informationsdesignerinnen, Astronom*innen, Spezialist*innen der Agrarökologie und nachhaltiger Landwirtschaft, der Erdbeobachtung und Künstlicher Intelligenz, der Wissenschaftskommunikation sowie des interaktiven Ausstellungsdesigns.
The strength of our team lies in the scientific breadth of perspectives. This exhibition was realized through the close collaboration of data scientists, information designers, astronomers, specialists in agroecology and sustainable agriculture, Earth observation and artificial intelligence, science communication, and interactive exhibition design.
Tobias Beuchert (PhD in Astrophysik, Wissenschaftskommunikator)Annika Kreikenbohm (PhD in Astrophysik, Informationsdesignerin)
Michaela Lautenschlager (Kommunikationsdesign)
Ridvan Salih Kuzu (PhD in Applied Electronics, Helmholtz AI consultant am Deutschen Zentrum für Luft- und Raumfahrt)
Stella Ofori-Ampofo (PhD Studentin, KI in der Erdbeobachtung, AI4EO Future Lab und Lehrstuhl für Datenwissenschaften in der Erdbeobachtung, Technische Universität München)
Mrinalini Kochupillai (Professor für Ethik und Recht in der KI, Nachhaltige Landwirtschaft, AI4EO Future Lab und Lehrstuhl für Datenwissenschaften in der Erdbeobachtung, Technische Universität München)
Maja Schneider (PhD Studentin, Projekt EuroCrops, Lehrstuhl für Methodik der Fernerkundung, Technische Universität München)
Andrés Camero (PhD in Computerwissenschaften, Helmholtz AI consultant am Deutschen Zentrum für Luft- und Raumfahrt)
Lukas Kondmann (PhD Student, KI in der Erdbeobachtung, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt / Planet)
Matthias Kahl (PhD in Computerwissenschaften, Lehrstuhl für Datenwissenschaften in der Erdbeobachtung, Technische Universität München)
Caroline Arnold (PhD in Physik, Helmholtz AI consultant am DKRZ)
Christina Bukas (Biomedical Computing, Helmholz AI concultant bei Helmholtz München)
Luis Calçada (PhD in Astrophysik, Data Visualization Artist und Media Designer, European Southern Observatory)
- 1 — Anzahl der unterernährten Menschen weltweit von 2000 bis 2021
- 2 — Entwicklung der weltweiten Ackerfläche pro Kopf in den Jahren 1961 bis 2020
- 3 — Bar-On, Y. M., Phillips, R., & Milo, R. (2018). The biomass distribution on Earth. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115(25), 6506-6511
- 4 — Crop production and plant-based products: Cereals, oilseeds, protein crops and rice
- 5 — Anteil verschiedener Agrarsektoren an der agrarwirtschaftlichen Abholzung tropischer Wälder zwischen 2010 und 2014
- 6 — Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft: Getreide in Deutschland
- 7 — FAO (Food and Agriculture Organization) (2015) The second report on the state of the world’s plant genetic resources for food and agriculture
- 8 — Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition (2016). Food systems and diets: Facing the challenges of the 21st century (London, UK)
- 9 — Europäische Kommission: Getreideproduktion in der EU
- 10 — Washingtonpost: How the world manages to waste half its food
- 11 — Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992
- 12 — Umweltbundesamt: Lebensmittelabfälle verursachen 4 Prozent der deutschen Treibhausgasemissionen
- 13 (Wo entstehen Treibhausgase in der Nahrungsmittelproduktion?) —
Xu, X., Sharma, P., Shu, S. et al. Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nat Food 2, 724–732 (2021)
Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D. et al. Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nat Food 2, 198–209 (2021).
Cech, R.; Leisch, F.; Zaller, J.G. Pesticide Use and Associated Greenhouse Gas Emissions in Sugar Beet, Apples, and Viticulture in Austria from 2000 to 2019. Agriculture 2022, 12, 879
MDR Wissen: Reis und Rind: Diese Lebensmittel haben den größten CO2-Fußabdruck - 14 — FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2022. The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. Rome, FAO
- 15 — UN Nachhaltigkeitsziele
- 16 — Rafael Pérez-Escamilla, Food Security and the 2015–2030 Sustainable Development Goals: From Human to Planetary Health: Perspectives and Opinions, Current Developments in Nutrition, Volume 1, Issue 7, July 2017
- 17 — Dokumentarfilm "6 Inches of Soil"
- 18 —
ZEIT: So stark ist Ihre Region von Dürre betroffen
IPCC, 2022: Climate Change 2022: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, M. Tignor, E.S. Poloczanska, K. Mintenbeck, A. Alegría, M. Craig, S. Langsdorf, S. Löschke, V. Möller, A. Okem, B. Rama (eds.)]. Cambridge University Press. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA, 3056 pp., doi:10.1017/9781009325844.
Kochupillai, M., & Köninger, J. (2022). Cast into the Stones of International Law: A Critique of the UPOV Standards in the Light of Scientific Insights and Policy Shifts toward Agroecology and Natural Farming. In H. Grosse Ruse-Khan & A. Metzger (Eds.), Intellectual Property Ordering beyond Borders (Cambridge Intellectual Property and Information Law, pp. 28-63). Cambridge: Cambridge University Press. - 19 — Winsemius, H., Aerts, J., van Beek, L. et al. Global drivers of future river flood risk. Nature Clim Change 6, 381–385 (2016).
- 20 —
Smithsonian Magazine: Just a few species make up most of Earth's food supply. And that's a problem.
Hooper, D., Adair, E., Cardinale, B. et al. A global synthesis reveals biodiversity loss as a major driver of ecosystem change. Nature 486, 105–108 (2012). - 21 —Lagi, M., Bertrand, K. Z., & Bar-Yam, Y. (2011). The food crises and political instability in North Africa and the Middle East. arXiv preprint arXiv:1108.2455.
- 22 — Ben Hassen, T., & El Bilali, H. (2022). Impacts of the Russia-Ukraine War on Global Food Security: Towards More Sustainable and Resilient Food Systems?. Foods, 11(15), 2301.
- 23, 24 — Nationalgeographic.com: A five-step plan to feed the world
- 25 — Wilcox, B. A., & Gubler, D. J. (2005). Disease ecology and the global emergence of zoonotic pathogens. Environmental Health and Preventive Medicine, 10(5), 263-272.
- 26 — Zhou, P., Yang, X. L., Wang, X. G., Hu, B., Zhang, L., Zhang, W., ... & Shi, Z. L. (2020). A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. nature, 579(7798), 270-273.
- 27 — Allen, T., Murray, K. A., Zambrana-Torrelio, C., Morse, S. S., Rondinini, C., Di Marco, M., ... & Daszak, P. (2017). Global hotspots and correlates of emerging zoonotic diseases. Nature communications, 8(1), 1-10.
- 28 — Food Waste Report Index der Vereinten Nationen
- 29 —
Wezel, A., Casagrande, M., Celette, F., Vian, J. F., Ferrer, A., & Peigné, J. (2014). Agroecological practices for sustainable agriculture. A review. Agronomy for sustainable development, 34(1), 1-20.
Köninger J et al., (2021) Manure management and soil biodiversity: Towards more sustainable food systems in the EU, 194 Agricultural Systems, 103251, ISSN 0308-521X - 30 — Lori Ann Thrupp, Linking Agricultural Biodiversity and Food Security: the Valuable Role of Agrobiodiversity for Sustainable Agriculture, International Affairs, Volume 76, Issue 2, April 2000, Pages 265–281
- 31, 32 — Bioversity International: Mainstreaming Agrobiodiversity in Sustainable Food Systems
- 33 — Jones, A. D. (2017). Critical review of the emerging research evidence on agricultural biodiversity, diet diversity, and nutritional status in low-and middle-income countries. Nutrition reviews, 75(10), 769-782.



